Recensioner

… på uppdrag mot framtiden

En nyckelroman av Ann-Catrin Malmlöf

 

Jag tyckte att boken speglade den stämning ”av att allt är möjligt” och den hype som låg i internetportalers framtid och att kanske lite eftertanke saknades bland beslutsfattare. En erfarenhet rikare och mycket kredit för det jobb som verkligen blev uträttat anser jag att Gerd skall ha.

Gunnel

Boken ger en inblick i dåtidens energiska framtidsversioner inom kommunikation och IT. Hur medarbetarna fick vara med att utveckla mobilernas framfart och samtidigt balansera med omvärldens kunskap för att få alla med på tåget. Vi förflyttas till 90 talets unga hippa arbetsplats där bokens författare oväntat har stoppat in en äldre kvinna. Det känns lite obekvämt att vara senioren i gänget och inte riktigt passa in, samtidigt ger det arbetsplatsen en bra balans. Man får tänka till och undrar hur det skulle gå för en själv på tex Google som 40+are. Vi människor vill mest av allt passa in för att känna oss trygga och lyckliga. Denna bok får en själv att begrunda vad jag skulle göra i samma situation. En bok till eftertanke och nostalgi.

Helene

Tycker att boken har ett nyanserat språk och är lättläst. Eftersom jag är gammal Nacka-bo gav den mig en hel del igenkänning av mitt kära Nacka.

Marita

Bokbloggare Eva Ullerud skriver i sin recension:

”Titeln beskriver mycket väl bokens innehåll:

Den kvinnliga konsulten heter Gerd Malm och hon är telefonist. Konsultuppdraget är att utbilda inhemsk personal i kundservice på ett Telecomföretag i Angola. Gerd reser dit första gången tillsammans med en man, Henrik Anderberg, som har ett utbildningsföretag. Boken utspelar sig under flera år och det blir flera resor till Angola.

Det är inte någon actionthriller, uppdraget är rent affärsmässigt. Visst händer det en hel del, både hemma och under resorna: en resa till ett krigsdrabbat land i Afrika är givetvis inte som att åka till Mallorca. Men här är det äkta, realistiska, händelser som beskrivs, på ett lugnt och redovisande sätt.” se mera: http://skrivarlyan.ullerud.nu/en-kvinnlig-konsult-pa-uppdrag-i-angola/

2014-06-11

Bosslit

Så här skriver Chefs bokredaktör Fredrik Emdén när han väljer tre aktuella ledarskapsböcker

Genren bosslit dignar inte av titlar, men med sin andra bok etable­rar sig Ann-Catrin Malmlöf som en av dess mest frekventa författare. En kvinnlig konsult på uppdrag i Colombia handlar om vad boken heter och följer konsulten Gerd på hennes uppdrag att starta en kundtjänst för ett tele­kombolag i Bogotá.

En filma­tisering skulle knappast generera en actionthriller, men boken ger en bra bild av vad som händer med den svenska gruppdynamiken när gruppen placeras i en främmande kultur.

Vem ska läsa? Du som drömmer om den där utlandstjänsten. Eller du som överlevt den.

Lektörsomdöme från Bibliotekstjänst

Författaren har tillbringat många år utomlands som konsult i telekombranschen. Ofta gick resan till Afrika, i detta fall till Angola. Denna bok bygger av allt att döma på författarens erfarenheter, men i centrum står en fiktiv gestalt, Gerd Malm. Hennes val är inte helt enkelt; hemma finns man och barn och oförstående vänner och bekanta. Varför behöver Angola t.ex. hjälp med utbildning i kundservice? Är det inte bättre att tillgodose behovet av mat? Angola på 1990-talet är långt ifrån något turistland. Politisk oro gör vardagen otrygg. Men Gerd Malm har ett öppet sinne och är beredd på svårigheter både som kvinna och som utlänning. Arbetet går bra, men det sociala livet blir lidande. Med intresse följer man Gerd, men boken skulle ha vunnit på större koncentration på väsentligheter och en fördjupad bild av de sociala svårigheterna. – Ulla Siljeholm/ 2011-06

Se

”En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola är en aktuell bok som troligen få svenska förlag finner värd att ge ut. Därför ska förlaget AML (förkortning för bokens författarinna Ann-Catrin Malmlöf och förlagets chef) ha en eloge för denna utgivning. Boken handlar om svenska Gerd, som under brinnande inbördeskrig beger sig till Angola för att arbeta med ett kollapsat lands telekommarknad (av alla då i det närmaste obefintliga marknader).

En ovanligt absurd sits, men Malmlöfs svala och välskrivna prosa och fina research målar upp ett mänskligt drama där det absurda i vissa lägen blir det naturliga. I ett krig sätts inte bara allt på spel och ifrågasätts, däribland ens rätt att leva, allt kastas överända. Men konsulten Gerds upplevelser i detta kaotiska Angola blir en givande horisontell berättelse om individens plats i tillvaron, vilka möjligheter denna plats än erbjuder.”

Tidningen Anti 2010-12-01

Jag kände igen nästan allt! Som kvinnlig konsult i udda länder får man ju uppleva en hel del, mitt senaste uppdrag var i Ghana, inte jättelångt från Angola. Hög igenkänningsfaktor alltså!”
2010-11-24 Lotta Kaljo
”Vilket suveränt språk du skriver! Upplever, att texten bär genom hela boken. Berättelsen har mognat och du har lyckats med att uttrycka dig på ett proffsigt sätt. Det känns också speciellt att ha fått vara med på vissa bitar av texten. Öppningen till fortsättning känns spännande. Frågan om Gerd blev utnyttjad är centralt. Och varför lät hon det hända, om hon såg det sjäv? Vad var bakgrunden?”
2010-10-16 Leena Wahlin

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

Författare: Ann-Catrin Malmlöf
Genre: Roman
Ämnesord: kultur, västafrika, angola
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789197892209

Spänning: 5
Romantik: 2
Humor: 5
Lärorik: 8
Sorglig: 4

Kundtjänst, kackerlackor,vapen, vänskap och improvisation är viktiga ingredienser i denna berättelse om nutidens Afrika.
http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=9931

Från: Boksidan.net

Hej! Idag blir det en recension om en kvinnlig telekomkonsult från Sverige som är i Angola för att sprida kunskaper om det bästa sättet att behålla sina telekomkunder. En annorlunda och trevlig bok att krypa upp i soffan med och ha levande ljus på bordet.

Läs hela recensionen här : http://blogg.passagen.se/krisim/entry/en_kvinnlig_konsult_p%C3%A5_uppdrag
Kristina Simar

Skrivet:   12 oktober kl. 16:04

http://www.bokia.se/bok/9789197892209/en-kvinnlig-konsult-pa-uppdrag-i-angola-ann-catrin-malmlof/

www.bokia.se

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola (ISBN-10: 9197892203 ISBN-13: 9789197892209) av Ann-Catrin Malmlöf – en av många prisvärda böcker hos Bokia.se

”Ett trevligt bidrag till bokfloden. Som f.d. utlandstelefonist och utbildare har det varit oerhört spännande att följa Gerds arbete i dessa avlägsna länder.” Kristina Erninge


Want to Leave a Reply?

You must be logged in to post a comment.